Revoluția cocktailurilor

 

Brigade de zeci de mii de milițieni (sic) în armură de război civil, cu blindaje metalice în jurul gâturilor, caschete reflectorizante, căptușeli antiglonț, eliberând o energie orwelliană s-au confruntat în Hamburg cu 100.000 de protestatari care au primit liderii G20 cu sloganul Bine ați venit în Iad.

Cocktailurile apoase au început să zboare mai întâi din partea miliției germane care își anunța bunele intenții prin megafoane în care limba suna cu o rezonanță metalică de propagandă nazistă, Achtung! Geh weg!, timp în care plutoanele în negru marcate pe spate cu număr de inventar se împingeau în masele protestatare. Camioanele jetuiau țintit apă sub presiune, blindatele cu pluguri încercau să debaraseze baricadele de containere de gunoi mutate pe străzi. Monopolul violenței a început la sursa oficială de stat, iar mulțimea extrem de furioasă a răspuns pe măsură, cu pietre și cioburi de sticlă.

Media din vest ne-a arătat tendențios fotografii cu magazine distruse, ne spune că protestatarii au fost înarmați cu arme incendiare artizanale, că Merkel condamnă violențele, că protestatarii s-au săturat de sistem și că vor schimbare. De partea opusă a propagandei, Ruptly și Russia Today au fost prezenți în mulțime și fără comentarii au înregistrat bătălia. Noi, observatorii digitali de la distanță am răspuns generos cu likeuri și comentarii.

Sentimentul de iad e real, e legitim. Capitalismul în forma sa neoliberală a adus sute de milioane de oameni la disperare prin agravarea inegalităților economice și sociale la nivele perverse ce amintesc de feudalism. Mulțimile și-au pierdut răbdarea, renegă obediența, cer cu putere reîntoarcerea la democrația celor mulți, nu la democrația de carton ce îmbracă lăcomia claselor bogate. Precum țăranii revoluției franceze și proletarii înfometați de mai bine de 200 de ani încoace au incendiat conacele aristrocraților, huliganii hamburghezi și-au arătat determinarea și au incendiat mașini de lux.

Declar ziua de 8 iulie 2017 ziua când s-a născut Cocktailul Hamburg, un cocktail de dezobediență constructivă ce va consta într-o panoplie de acte de #rezistență împotriva status quo-ului. Cocktailul Hamburg va fi non-violent dar va fi agresiv, va fi vocal, va fi energetic, va fi prezent la greve masive ce vor paraliza industrii întregi, va fi prezent la demonstrații ce vor bloca metropole, va fi vocea milioanelor de oameni care vor refuza să participe la sclavagismul neoliberal, la marșurile imperiale, la salarii reduse pe motive de restructurări, la salvări de conglomerate financiare pe spinarea contribuabililor, la distrugerea ecosistemului prin negarea științei, la proliferarea bigotismului și rasismului sub etichete neo-naționaliste.

Totuși există poduri de comunicare. Cele două baricade se pot reuni în jocuri cu creta pe pavaje, iar sărutul va fi recunoscut ca forma cea mai puternică de rezistență și solidarizare. Dar victoria mulțimii nu va fi victorie finală dar nici nu va fi o înfrângere finală. Capitalismul se va sfârși oricum. Generația noastră va decide când și în ce condiții. Ne vom mai întreba și în zece ani, când creșterea temperaturii globale va depăși 2 grade, dacă a meritat bătălia, și vom ajunge la aceeași concluzie: capitalismul ucide, capitalismul ne va elimina ca specie de pe planeta Pământ.

Share: facebookredditmailfacebookredditmail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*
Website